Още в ранна пролет земеделци алармираха за скандално високи цени на

...
Още в ранна пролет земеделци алармираха за скандално високи цени на
Коментари Харесай

Хаосът в напояването лъсва с все по-голяма сила

Още в ранна пролет земеделци сигнализираха за скандално високи цени на водата за напояване, които държавното сдружение " Напоителни системи " е определило за тази година. В разгара на сезона същите аграрни производители оповестяват, че все още нищо не се е трансформирало, че вече би трябвало да заплащат скъпата вода, а обещанията на страната, че ще ги компенсира по някакъв метод, към момента са единствено на хартия. От страната към момента няма публична позиция по тематиката, нито какво ще се случва с 16 млн. лв. за напояване, утвърдени от Европейската комисия. 
" Искаме водата да пристигна при земята, да има основан фонд " Мелиорации ", който да се грижи и да няма опасност за нито един производител под каквато и да е форма, и всеки производител, искащ да създава плодове и зеленчуци, да има безграничен достъп до вода ", заяви пред БНР Божидар Петков, ръководител на Българската асоциация на малинопроизводителите.
" 385% е най-високото нарастване на най-високото 4 ходило, където цената доближи 2,2 лева за кубик, въпреки и в лимитирани количества. Това е ситуацията, макар че след нашия митинг беше дадено, че ще бъдат открити средства в границите на 16 млн. и тези средства ще обезпечат безвъзмездна вода за всички потребители. Тези средства са нотифицирани в Брюксел, само че към момента не е открит методът да бъдат изплатени, тъй че да компенсират всички аграрни производители по един обективен метод. В момента предлагането е всички да бъдат обезщетени с 80%, което значи, че ножицата на огромните цени остава отворена и несправедливото систематизиране сред земеделските производители също. Това значи, че един аграрни производител ще полива ягодите си на цена 8 ст., а в прилежащото село различен ще полива ягодите си на цена 1 лева, а в това време и двамата оперират на един и същи пазар, което е извънредно незаслужено ", изясни той.

По думите му разпределянето на 16-те милиона не зависи от " Напоителни системи ", а от Министерството на земеделието и Държавна фирма " Земеделие ". Според него цените би трябвало да бъдат обновени, да се направи работна група за разпределянето на тези средства, както и да се направи национална тактика.
Друго терзание на земеделците е обвързвано с това, че има закон, който планува наказване до 2 години отнемане от независимост и санкция от 5 до 15 хиляди лева за хора, които употребяват поливна вода без позволение от Министерството на околната среда и водите (МОСВ), означи още той.   " В България доставката на вода не е единствено от " Напоителни системи ", тя покрива едвам 1/3 от площите в страната. Другите поливни площи се реализират от самите аграрни производители. Получаването на позволение от Министерство на околната среда и водите от време на време става доста постепенно и мъчно, а и доста скъпо. Там също виждаме редица недомислици, тъй като няма диференциация сред минерална вода, вода за поливане и вода за питейни потребности, всичко е под общ знаменател. Имайки подобен закон, който в случай че го задейства министърът на околната среда и водите, ние се притесняваме, че буквално за една нощ може огромна част от нашите членове да бъдат подведени под правосъдна отговорност. Това мощно ще заплаши както нашата работа, по този начин и цялата система ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР